Klubben


Om Huskvarna Fotoklubb

Huskvarna fotoklubb bildades 1943 och har idag ca 88 medlemmar. Verksamheten består av klubbträffar, tävlingar, utställningar och fotoutflykter. Ibland bjuder vi in fotografer för bildvisning eller vi tittar på varandras bilder och redovisar tävlingsresultat. Fotokurser är också något som vi arrangerar ibland. För analoga fotografer kan vi ett stort mörkrum, både för svartvitt och för färg.

Vi har en stor och rymlig klubblokal på Erik Dahlbergsgatan 8 B i Huskvarna och där har vi våra klubbmöten. Där finns mörkrum, skrivare, passepartoutmaskin med mera.

Klubbmöte/månadsträffar

Fotoklubbens största träff äger rum den första helgfria tisdagen i månaden i vår klubblokal (se Aktiviter). Där träffas vi för att få information om klubbens verksamhet och andra fotografiska aktiviteter. Vi tittar på bildvisningar som presenteras av inbjudna föreläsare eller av någon av klubbens medlemmar. Det är också på då som våra tävlingsbidrag lämnas in och redovisas.

Ibland har vi även klubbträffar den tredje helgfria tisdagen i månaden (se Aktiviter). Där lär vi av varandra, och ibland med hjälp av utomstående ”lärare” för att få ut mer av vårt fotograferande och därigenom höja kvalitén på de bilder som vi presenterar för vår omgivning.

Utställningar

Huskvarna Fotoklubb har tillgång till två stora skyltfönster i Huskvarna Bibliotek där vi antingen visar resultat från våra tävlingar eller om någon medlem vill ställa ut sina bilder där under en period.

Rosen Foto & Ur har även de ett skyltfönster ut mot Kungsgatan där vi har tillgång till fyra skärmar. Bilderna till den utställningen framkallar vi till förmånligt pris hos dem.

Fotokalender

Sedan 1983 ger klubben ut en fotokalender som visar gamla miljöer i Huskvarna med jämförande nya. Kalendern säljs bland annat av Rosen Foto & Ur, Huskvarna bibliotek, genom medlemmar och Husqvarna Fabriksmuseum.

Kurser

Vi ordnar kortare kurser efter önskemål från medlemmarna. Kurserna kan beröra allt från grundläggande tekniker och systemkameran till dags-helgkurser i digital bildhantering eller workshops. Vi kan även ordna kortare kurser i det analoga mörkrummet.

Utflykter

Vi anordnar med jämna mellanrum fotoutflykter. Det kan vara en fotokväll i centrum eller en dagsutflykt likväl som en längre resa med övernattning. Det kan bli både planerade resor och det kan bli spontana utflykter med kort varsel där medlemmarna sinsemellan ordnar resor/utflykter.

Huskvarna Fotoklubb är ansluten till Riksförbundet Sveriges Fotografer (RSF), Östra Sveriges Fotoklubbar (ÖFD) inom vilka klubben deltar i tävlingar, utställningar och diverse aktiviteter. Utöver klubbens egna tävlingar finns det möjlighet att delta i andra mer officiella tävlingar i mån av intresse.